I min sidste GIMP Help-artikel dækkede jeg emnet med lags gennemsigtighed i GIMP - at forklare, at dele af et lag kan slettes for at afsløre enten en farve (når der ikke anvendes en alfakanal på et lag) eller en gennemsigtig baggrund. Artiklen dækkede konceptet ved at slette pixels direkte på et lag, som jeg nævnte var en mere destruktiv redigeringsform.

Hvad gør du dog, når du vil slette eller skjule en del af et lag på en ikke-destruktiv måde?

Det enkle svar på dette er, at du bruger en lagmaske.

Hvad er en lagmaske?

Efter GIMP-teamets definition giver lagmasker dig mulighed for selektivt at ændre opaciteten (gennemsigtighed) af laget [lagmaskerne] tilhører. Dette adskiller sig fra brugen af ​​laget Opacity-skyderen, da en maske har evnen til selektivt at ændre opaciteten i forskellige områder på tværs af et enkelt lag. ”

For at opdele dette i endnu enklere termer, skal du forstå nogle enkle begreber om lagmasker.

Til at begynde med placeres lagmasker oven på dit originale lag som en slags lagtilsætning. Når den først er placeret på toppen af ​​dit lag, kan lagmasken være en af ​​tre farver - sort, hvid eller grå. Disse farver repræsenterer, når de er på en lagmaske, henholdsvis fuld gennemsigtighed, fuld opacitet eller delvis gennemsigtighed. Så når jeg maler sort på min lagmaske, vil eventuelle pixels under det område, hvor jeg malede sort, nu være skjult på det lag, der indeholder lagmasken. Hvis jeg maler grå på lagmasken, vil pixelene fra det lag være delvist gennemsigtige. Hvis jeg maler hvidt på lagmasken, er disse pixels fuldt uigennemsigtige - så det ser ud som om der ikke er sket noget med den del af laget.

Så en lagmaske har et af 3-opgaver - være helt gennemsigtig, være helt uigennemsigtig eller være delvis gennemsigtig.

For yderligere at afklare dette koncept, lad mig vise dig et eksempel.

Føjelse af en lagmaske til et billede

GIMP-lag Maskeringslag

I GIMP har jeg en komposition, der er åben med to billedlag - det øverste lag er "Model i rød stol" -billede, som jeg har arbejdet med i Layers-serien, og under det lag er der et billedlag med titlen "Zion" (skitseret i grøn på billedet ovenfor). Det nederste lag har et klippelandskab fundet i Zion National Park.

Jeg vil erstatte baggrunden af ​​Model in Red Chair-foto med Zion-fotografiet. Med andre ord, jeg vil skjule den øverste del af modellen i rødt stolfoto (uden at skjule modellen) og have det nederste fotolag i stedet.

Sådan tilføjes en lagmaske i GIMP-tutorial

For at gøre dette kan jeg bruge en lagmaske på det øverste fotolag. For at tilføje en lagmaske skal jeg bare højreklikke på laget i lagpanelet, som jeg vil tilføje masken til, og klikke på "Tilføj lagmaske" (betegnet med den røde pil på billedet ovenfor).

Initialiser lagmaske til hvide GIMP-lagmasker

Dialogboksen "Tilføj lagmaske" vises, som giver dig mulighed for at vælge mellem forskellige lagmaskemuligheder. Jeg kommer nærmere ind på disse indstillinger lidt senere i denne artikel. I øjeblikket vælger jeg den første indstilling "Hvid (fuld opacitet)" (rød pil på billedet ovenfor) under "Initiatlize Layer Mask to". Klik på knappen "Tilføj" for at tilføje lagmasken (grøn pil).

Sort, grå og hvid på et lagmaske

Hvidt lagmaske med grønt lag GIMP

Nu, over i vores panel af lag, skal du se to miniaturebilleder til din model i rød stolelag. Den første miniature er naturligvis den originale miniaturebillede. Den anden miniaturebillede er en solid hvid miniature (betegnet med den røde pil på billedet ovenfor). Denne anden miniature repræsenterer din lagmaske. Du kan klikke på denne hvide miniature for at gøre lagmasken aktiv. Når din lagmaske er aktiv, ændres randen omkring dit lag fra en gul stiplet linje til en grøn stiplet linje (blå pil).

Tip: Hvis du vil ændre størrelsen på din forhåndsvisning af miniaturebilleder i panelet Lag, skal du klikke på trekantmenuen i øverste højre hjørne af panelet Lag. Gå til “Eksempelstørrelse”, og vælg hvilken størrelse der passer bedst til dig (min er indstillet til medium, som er standard miniaturestørrelse).

Fordi, da vi oprettede vores lagmaske, valgte vi “Hvid (fuld opacitet)” som vores lagmaskeindstilling, vises vores lagmaske som hvid i miniatureeksemplet. Denne miniatureeksempel vil altid indeholde en eller en af ​​de tre ovennævnte farver (sort, hvid eller grå) - den vil aldrig indeholde andre farver (som grøn, blå osv.). Du KAN male en anden farve på lagmasken, men kun de sorte, hvide og / eller grå elementer fra den farve bevares.

En ting, du måske spørger dig selv lige nu, er, hvorfor er der ikke ændret noget, når du har tilføjet lagmasken? Årsagen er, at hvid repræsenterer fuld opacitet. Dette betyder, at alle pixels i laget under lagmasken stadig er synlige eller helt uigennemsigtige.

Påfyldning af en GIMP-lagmaske med sort

Hvis jeg griber fat i spandenfyldningsværktøjet fra min værktøjskasse (rød pil), skal jeg ændre min forgrundsfarve til sort (grøn pil) og udfylde min lagmaske med denne sorte farve ved at klikke hvor som helst i billedvinduet, hele modellen i rød Stolelaget bliver gennemsigtigt. Det forsvinder. Det skyldes, at farven sort skjuler alle de pixels, som lagmasken er på. Som et resultat er Zion-fotografiet i laget nedenfor nu blevet afsløret. Du vil også se, at min lagmaske-miniature nu er sort i stedet for hvid (blå pil).

Jeg rammer ctrl + z på mit tastatur (Rediger> Fortryd) for at fortryde mine ændringer med et trin. Dette vil bringe min hvide lagmaske tilbage.

Skift forgrundsfarve til mellemgrå

Nu hvor mit Bucket Fill-værktøj stadig er valgt, vil jeg ændre min forgrundsfarve (rød pil på billedet ovenfor) til en mellemgrå farve (du kan kopiere denne farve ved at skrive 777777 i din HTML-notation - grøn pil). Jeg klikker på OK for at indstille denne grå farve som min forgrundsfarve.

Grå lagmaske GIMP-lagsvejledning

Hvis jeg udfylder lagmasken med denne grå farve, bliver mit Model i rød stolebillede delvis gennemsigtigt. Med andre ord er det delvis gennemskin - afslører billedet herunder uden helt at forsvinde. Min lagmaske-miniaturebillede er også nu grå (rød pil).

Jeg rammer ctrl + z igen for at vende tilbage til at have en hvid lagmaske.

Brug af lagmasker til at oprette effekter

Vi ved nu, hvad en lagmaske er, samt hvordan den fungerer. Dette rejser stadig spørgsmålet: hvorfor er det nyttigt?

Alle tre eksempler fra det foregående afsnit viste, hvordan en lagmaske reagerer på at blive udfyldt helt med enten en hvid, sort eller grå ensfarvet. Lagmasker bliver imidlertid virkelig nyttige, når de begynder at bruge en kombination af disse tre farver, samt tage på sig bestemte former og nuancer for at blande genstande fra et billede til et andet billede.

Hvis du husker, så var vi på udkig efter at få det til at se ud som om modellen i rød stol faktisk var placeret i Zion. Vi vil slette den øverste del af billedet og afsløre Zion-billedet fra det nedre lag.

Jeg kan opnå dette ved kun at male områder med sort på de dele af billedet, som jeg vil have skjult. Jeg kan bruge et hvilket som helst af malingsværktøjerne i GIMP til at udføre dette - men det mest nyttige i dette tilfælde er sandsynligvis Paintbrush-værktøjet.

Malebørsteværktøj med hårdhed 100 børste

Så jeg griber fat i mit penselværktøj (rød pil på ovenstående foto) og vælger børstehovedet fra mit børstepanel i Værktøjsindstillinger med hårdhed 100 (grøn pil). Jeg nulstiller også min forgrundsfarve til sort.

Maling af sort på en lagmaske i GIMP

Hvis jeg begynder at male maleri på lagmasken med sort, bliver alle de områder, hvor jeg maler, nu gennemsigtige (som det ses i det område, der er påpeget af den grønne pil). Dette afslører Zion-billedet nedenfor. Hvis du ser på min miniature (rød pil), kan du se alle de områder, hvor jeg har malet sort på lagmasken. Overalt ellers er stadig hvidt.

Problemet her er, at kanterne, hvor den sorte maling og den hvide baggrund mødes på lagmasken, er virkelig skarpe - jeg foretrækker, at de blandes lidt bedre, så billederne forsigtigt kan overgå til hinanden (dette ser typisk mere realistisk ud , afhængigt af hvad du arbejder på).

Valg af hårdhed 025 børstehoved GIMP

For at gøre kanterne blødere kan jeg ganske enkelt tage en blødere børste (jeg gik med Hardness 25-børsten - betegnet med den røde pil) og fortsæt med at male.

Maling med en blød børste på en GIMP-lagmaske

I stedet for at have virkelig skarpe kanter, uanset hvor jeg maler, har jeg meget blødere kanter og en bedre overgang fra det ene foto til det næste. Denne bløde overgang sker, fordi den blødere børste maler sort i midten af ​​børstehovedet og grå mod de ydre kanter af børstehovedet. Det grå falmer til sidst til hvidt. Med andre ord har vi en overgang fra fuld gennemsigtighed til delvis gennemsigtighed til fuld opacitet, der sker på vores børste.

Blanding af to fotos med GIMP-lagmaske

I eksemplet ovenfor brugte jeg den blødere børste (Hardness 25) til at afslutte maling af alle de øverste områder af min lagmaske. Som et resultat vises de to fotos blandet sammen (omend ikke overbevisende - jo mere tid du bruger på disse slags ting, jo bedre vil de se ud). Du kan se formen på det sorte område, jeg malede, ved at se på miniaturen af ​​lagmasken i panelet Lag.

Brug af gradueringer med lagmasker

Som jeg nævnte, kan du bruge enhver af malingsværktøjerne til maling på lagmasken. Dette inkluderer Gradient-værktøjet. Jeg viser dig et par eksempler på dette i handling.

Tegning af en gradient på et lagmaske GIMP

Jeg vil hente mit gradientværktøj fra værktøjskassen (rød pil) og sætte Gradienten selv til "Forgrund til gennemsigtig" (du kan gøre dette ved at klikke på "Gradient" i værktøjsindstillingerne - angivet med den grønne pil). Jeg indstiller også gradientens form til Lineær (blå pil). For at sikre, at min forgrundsfarve er indstillet til sort, skal jeg klikke og trække musen på billedvinduet (på lagmasken) nær bunden af ​​billedet (gul pil).

Som du kan se, hvor gradienten er sort på lagmasken vil producere gennemsigtighed, og uanset hvor gradienten er gennemsigtig, vil den ikke give nogen effekt, da vores lagmaske i sig selv er hvid. Dette får billedet langsomt til at falme ud i bunden af ​​billedet.

GIMP-lagmaske med gradient-miniature

Hvis jeg trykker på enter-tasten for at anvende min gradient, kan du se min miniatureeksempel til lagmasken (rød pil) viser den hvide del af lagmasken, der overgår til sort mod bunden via gradienten. Du vil også se, at Zion-fotografiet begynder at vises i bunden af ​​vores fotosammensætning. Fordi gradienten, vi trak, falmede til gennemsigtighed, påvirkede den ikke nogen af ​​de sorte dele af lagmasken, som vi malede tidligere. Som et resultat er vores gradient blevet kombineret med de sorte områder, vi malede med vores pensel for at skabe en sammensat effekt.

Jeg rammer ctrl + z for at fortryde gradienten på lagmasken.

FG til BG Gradient på GIMP Layer Mask Tutorial

I det næste eksempel ændrer jeg gradientindstillingerne til "Forgrund til baggrund (RGB)" (ved at klikke på indstillingen Gradient igen i mine indstillinger for Gradientværktøj - angivet med den røde pil) og vil også holde gradientformen sat til " Lineær. ” Min forgrundsfarve er sort, og min baggrundsfarve er hvid.

Når jeg nu tegner min gradient i bunden af ​​kompositionen (stadig på lagmasken - grøn pil), dækker alle de hvide områder fra min gradient de sorte områder, vi malede tidligere. Dette får disse gennemsigtige områder til at blive uigennemsigtige igen, og de dele af vores billede vises nu. Så den øverste del af vores Model in Red Chair-billede er synlig igen.

Bemærk: Hvis din gradient har sort øverst og hvid i bunden (dvs. den øverste del af dit foto forsvandt, og kun den nederste del vises), kan du klikke på knappen "Vend" i indstillingerne for gradientværktøj for at skifte farver. Dette får din gradient til at ligne min.

Hvid til sort gradientlagsmaske GIMP

Hvis jeg rammer enter for at anvende gradienten igen, ser du, at miniaturen af ​​lagmaske nu har hvidt på den øverste del og sort på den nederste del (rød pil). Alle de sorte malede områder er slettet.

Jeg rammer ctrl + z igen for at fortryde gradueringen.

Skift gradienttype til Radial i GIMP

I det sidste eksempel bytter jeg min forgrunds- og baggrundsfarver, så hvid er min forgrundsfarve, holder Gradienttypen indstillet til “Forgrund til baggrund” og ændrer gradientformen til “Radial” (rød pil).

Tegning af en radiell gradient GIMP-lagmaskevejledning

Nu, hvis jeg klikker og trækker min mus fra midten af ​​mit billede (rød pil) til en af ​​de ydre kanter, vil du se, at mit foto nu vil falme fra midten ud til hjørnerne af billedet i en cirkulær form.

Jeg kan justere midtpunktet for denne gradient for at ændre sig, når falmningen opstår (midtpunktet vises, når du holder musen over linjesegmentet, der forbinder dine slutpunkter - ikke afbildet ovenfor), samt justerer et af slutpunkterne (angivet med den grønne pil ).

Justering af gradientstopfarve GIMP Layer Mask Tutorial

Derudover kan jeg klikke på linjesegmentet mellem slutpunkterne for at tilføje et "stop" (grøn pil). Ved at tilføje et stop tilføjer jeg i det væsentlige en anden farve til gradienten. Hvis jeg ændrer stopets farve til hvid (rød pil - både min venstre farve og højre farve er hvide), vil du se, at mere af min model i rød stolfoto nu vil være synlig midt på billedet.

GIMP-lagmaske med radial gradient

Jeg skal trykke på enter-tasten for at anvende gradienten. Hvis du ser på min lagmaske-miniature (rød pil), vil du se, at min lagmaske nu er en cirkulær gradient, der starter hvidt i midten og overgår til sort rundt om kanterne.

Jeg rammer ctrl + z for at fortryde den cirkulære gradientlagmaske og vende tilbage til den malede lagmaske.

Valg af indhold i menuen Kontekstlag

GIMP-lags kontekstmenu-lagmasker

GIMP leveres med nogle ekstra indstillinger til lagmasken inde i lagets “kontekstmenu” (skitseret i grønt på billedet ovenfor). Dette er det officielle navn på menuen, der vises, når du højreklikker på et lag i dit lagpanel.

Du er allerede opmærksom på muligheden "Tilføj lagmaske" inde i kontekstmenuen, da det er sådan, vi tilføjede en lagmaske til vores billede i begyndelsen af ​​tutorial.

Anvend lagmaske

Anvend Layer Mask GIMP Layers Tutorial

Valgmuligheden under "Tilføj lagmaske" er indstillingen "Anvend lagmaske" (rød pil).

Lagmaske Anvendt GIMP Layer-kontekstmenu

Ved at klikke på dette, flettes du hovedsageligt din lagmaske med det lag, som lagmasken er på. Du holder også effekten af ​​lagmasken på laget. Dette gør lagmasken ødelæggende, da lagmasken nu sker direkte på laget i modsætning til på lagmasken. Som du kan se på billedet ovenfor (rød pil), er der ikke flere lagmaske-miniaturebilleder. Fordelen ved dette er imidlertid, at du nu kan tilføje en ny lagmaske til laget og tilføje nye lagmaskeeffekter.

Jeg rammer ctrl + z for at fortryde anvendelsen af ​​lagmasken.

Slet lagmaske

GIMP-lags kontekstmenu Slet lagmaske

Den næste mulighed i kontekstmenuen er at "Slet lagmasken." Dette vil blot slippe af med lagmasken og vende dit billede tilbage til dets oprindelige tilstand, før du tilføjer lagmasken.

Vis lagmaske

Vis lagmaske GIMP Layer-kontekstmenu

Under muligheden for at slette lagmasken i kontekstmenuen er indstillingen til "Vis lagmaske" (rød pil).

Vis lagmaske aktiveret i GIMP

Denne mulighed viser din lagmaske i dit billedvindue, så du kan se mere, hvad du har malet på masken. Dette har nogle alvorlige fordele, da du nu kan rydde op i alle områder af lagmasken (dvs. male sort, hvid eller grå), hvilket giver dig en mere præcis lagmaske. Når denne indstilling er aktiveret, vil din lagmaske-miniature have en grøn kontur omkring sig i panelet Lag (rød pil).

I dette tilfælde kan du se, at jeg savnede flere pletter, når jeg malede med det sorte.

Vis lagmaske-maling med pensel GIMP

Hvad jeg kan gøre er at få fat i mit penselværktøj (blå pil), skifte min forgrundsfarve tilbage til sort (grøn pil) og male direkte på lagmasken, der vises i billedvinduet (rød pil). Jeg kan se alle de hvide strimler / pletter, som jeg savnede tidligere, blive renset, når jeg maler på dem med sort.

Deaktiver Vis lagmaske i GIMP Layers-kontekstmenu

Hvis jeg højreklikker på mit lag for at få vist kontekstmenuen igen, kan jeg klikke på "Vis lagmaske" for at fjerne markeringen (rød pil). Min lag og lagmaske vises nu igen (vises ikke på billedet), og lagmasken er renset for en bedre samlet effekt.

Rediger lagmaske

Rediger lagmaske GIMP Layer-kontekstmenu

Under indstillingen Vis lagmaske er indstillingen "Rediger lagmaske" (rød pil). Når dette er markeret (eller har en “x”) betyder det, at du i øjeblikket har valgt lagmasken og redigerer lagmasken. Når det ikke er markeret, betyder det, at du har valgt laget og er ikke redigering af lagmasken.

Deaktiver lagmaske

Deaktiver lagmaske GIMP Layer-kontekstmenu

Dernæst i kontekstmenuen er indstillingen "Deaktiver lagmaske" (rød pil).

Deaktiver lagmaske aktiveret GIMP Layer-kontekstmenu

Når det er aktiveret (du ved, at det er aktiveret, når der er et "x" i lagets kontekstmenu - betegnet med den røde pil), vil denne mulighed midlertidigt slå din lagmaske fra og gøre det originale lag fuldt synligt (som angivet med blå pil). Du vil se, at miniaturen af ​​lagmasken har en rød omrids (grøn pil), hvilket indikerer, at masken i øjeblikket er deaktiveret.

Jeg højreklikker på modellen i rødt stollag for at få vist kontekstmenuen og klikker på "Deaktiver lagmaskemulighed" endnu en gang for at fjerne markeringen.

Min originale lagmaske bliver aktiveret igen, og lagmaskens effekter returneres til mit billedlag.

Maske til valg

Mask til valg GIMP Layer-kontekstmenu

Den sidste lagmaskeindstilling i kontekstmenuen under indstillingen Deaktiver lagmaske er indstillingen “Mask to Selection” (rød pil).

GIMP-maske til valg på lagmaske

Når jeg klikker på denne mulighed, tegnes et markeringsområde omkring de helt uigennemsigtige eller hvide dele af min lagmaske (grøn pil). Denne funktion er meget nyttig af forskellige årsager - den giver dig mulighed for at gemme markeringsområdet som en sti, kopiere og indsætte markeringsområdet på et andet lag (og endda konvertere det markerede område til en lagmaske - mere om det senere) , eller inverter masken og anvend effekter på alt modsat af dit valg af område med valg af lagmaske.

Jeg kan fravælge dette markeringsområde ved at gå til Vælg> Ingen eller ved at trykke på ctrl + shift + a på mit tastatur.

Lagmasketyper

I starten af ​​denne tutorial oprettede vi en ny lagmaske ved at vælge "Hvid (fuld opacitet)" i Lagdialogen. Men hvis du husker, var der faktisk flere indstillinger tilgængelige for den type lagmaske, vi kunne oprette i denne lagdialog.

GIMP Opret nyt lagmaskeikon

For at demonstrere disse andre indstillinger, skal jeg først skjule min model i rød stolelag ved hjælp af ikonet Vis / skjule i lagpanelet (rød pil). Derefter skal jeg klikke på Zion-billedlaget (grøn pil) og klikke på ikonet i bunden af ​​panelet Lag (blå pil), der giver mig mulighed for at tilføje et nyt lag til billedlaget (dette er simpelthen en anden mulighed for at tilføje en lagmaske - den udfører den samme opgave som at højreklikke og derefter gå til “Tilføj lagmaske” i menuen Layer-kontekst).

Hvid (fuld opacitet)

GIMP-lagmaske initialiseres til hvid fuld opacitet

I dialogboksen Tilføj lagmaske kan vi nu analysere de andre tilgængelige muligheder under “Initialiser lagmaske til :.” Vi ved allerede, at “Hvid (fuld opacitet)” vil skabe et fuldt uigennemsigtigt billede (se begyndelsen af ​​denne tutorial for mere information).

Sort (fuld gennemsigtighed)

Tilføj lagmaske Dialog Sort fuld gennemsigtighed

Den næste mulighed, "Sort (fuld gennemsigtighed)" skaber et fuldt gennemsigtigt billede.

GIMP-lagmaskevejledning Sort fuld gennemsigtighed

Så når jeg vælger denne mulighed og klikker på "Tilføj", bliver Zion-billedlaget nu helt skjult og afslører den grå skakbrætbaggrund (som repræsenterer gennemsigtighed i GIMP - betegnet med den blå pil). Du vil også se, at Zion-laget har en sort lagmaske-miniaturebillede i panelet Lag (rød pil).

Maling af hvidt på en sort lagmaske i GIMP

Billedet forbliver fuldt gennemsigtigt, indtil jeg maler hvidt på min lagmaske (som jeg har gjort på billedet ovenfor). Ethvert område, hvor jeg maler hvidt, afslører disse pixels i billedet, og disse hvide områder vises også i lagmasken.

Jeg rammer ctrl + z to gange for at fortryde de sidste to trin, vende tilbage til mit originale Zion-billede, før jeg tilføjede min lagmaske.

Lagets alfakanal

Initialiser lagmaske til lag Alpha Channel GIMP

Den næste mulighed i dialogboksen "Tilføj lagmaske" er at initialisere lagmasken til "Lagets alfakanal."

Alfakanalen, hvis du husker fra den forrige artikel i GIMP-lag om lagtransparens, er den kanal, der repræsenterer lagets gennemsigtighed. Så med denne lagmaskemulighed oprettes en lagmaske baseret på alle gennemsigtige områder af billedet. Hvis der ikke er gennemsigtige områder i billedet, vil lagmasken simpelthen være hvid.

Sletning af billede for at afsløre gennemsigtighed i GIMP 2 10

På den anden side kan jeg lukke dialogboksen Tilføj lagmaske (ved at trykke på Annuller-knappen eller “x” i øverste højre hjørne), få ​​fat i mit viskelæderværktøj (rød pil) og slette en tilfældig del af billedet. Du kan se, hvor jeg slettede, fordi den grå skakbrætbaggrund nu afsløres og viser det gennemsigtige område (grøn pil).

Lag Alpha-kanal med slettet område GIMP

Hvis jeg nu klikker på ikonet "Tilføj lagmaske" igen (rød pil), skal du vælge "Lagets alfakanal" og klikke på "Tilføj" (grøn pil) ...

Lag Alpha-kanalmaske GIMP

... det område, jeg slettede, vises nu som sort på lagmasken (rød pil). Alt andet, som jeg ikke slettede (de uigennemsigtige dele af mit billedlag) vises stadig som hvidt.

Hovedproblemet med denne funktion er, at det område, du har slettet, forbliver på billedet, og der oprettes en lagmaske. Så selvom der er en lagmaske nu, er den ikke ikke-destruktiv, fordi du stadig har sletningen, der opstod direkte på laget.

Heldigvis løser den næste mulighed i dialogboksen Tilføj lagmaske dette problem.

Jeg rammer ctrl + z for at fortryde at tilføje denne lagmaske.

Overfør lagets alfakanal

Overfør lag Alpha-kanal-lagmaske GIMP

Den næste mulighed i dialogboksen Tilføj lagmaske er at initialisere lagmaske til "Overfør lagets alfakanal." Denne indstilling udfører den samme handling som "Lagets Alpha Channel" -mulighed, bortset fra at den overfører områder med uigennemsigtighed fra laget til lagmasken. Med andre ord holder det ikke de gennemsigtige områder på lagmasken OG opretter en lagmaske fra disse områder. Så denne mulighed er mere ikke-destruktiv. Jeg klikker på knappen "Tilføj" for at tilføje denne lagmaske til mit billede.

Overfør alfakanallagsmaskeeksempel

Hvis jeg har valgt "Deaktiver lagmaske" i min Lagkontekstmenu (grøn pil), vil du se, at billedet nu ser normalt ud igen (rød pil - dette er det område, hvor den slettede del var) - det gør det ikke have det gennemsigtighedsområde, vi oprettede med viskelæderværktøjet. Dette område findes nu kun på lagmasken.

Jeg højreklikker på laget og går til “Slet lagmaske” fra menuen Layer-kontekst for at slette lagmasken. Da gennemsigtighedsområdet blev løftet eller fjernet fra vores Zion-billede, vender dette billedet tilbage til sin oprindelige tilstand (før vi anvendte viskelæserværktøjet).

Udvælgelse

Føj en maske til markeringen i GIMP 2019-tutorial

Dernæst har vi initialiseret lagmaske til “valg” i dialogboksen Tilføj lagmaske.

Hvis du ikke i øjeblikket har et markeringsområde på din sammensætning, vil du ved at klikke på knappen "Tilføj" med denne indstilling valgt oprette en sort lagmaske. Dette vil naturligvis gøre dit lag gennemsigtigt.

GIMP Mask to Selection Layer Mask Selection

Lad os dog sige, at jeg højreklikker på min model i Red Chair-laget og går til "Mask to Selection" (rød pil). Dette vil skabe et markeringsområde omkring lagmasken på dette lag (som nævnt tidligere i denne artikel - betegnet med den grønne pil).

Føj en maske til markeringen i GIMP 2019-tutorial

Nu hvor jeg har valgt et valg af min komposition, kan jeg klikke på mit Zion-lag igen og klikke på ikonet "Tilføj lagmaske". Nu skal jeg igen vælge "Valg" indstillingen.

Valg af lagmaske GIMP 2 10 12 Tutorial

Når jeg klikker på "Tilføj", oprettes en ny lagmaske med alt inden i markeringsområdet vises som hvidt (fuld opacitet) og alt uden for markeringsområdet vises som sort (fuld gennemsigtighed). Du kan se dette afspejles i lagmasken-miniature (rød pil). Med andre ord forbliver alt inde i markeringsområdet synligt (grøn pil).

Jeg rammer ctrl + shift + a for at fravælge mit markeringsområde. Mit Zion-foto har nu stort set den samme lagmaske som min Model in Red Chair-lag.

Jeg skal højreklikke og gå til “Slet lagmaske” for at slette denne nyoprettede lagmaske.

Gråskala kopi af lag

Gråskala-kopi af lag GIMP-lagmaske

Den næste mulighed er at oprette en lagmaske, der er baseret på en sort / hvid (også kaldet “Graysacle”) kopi af vores aktive lag.

Tilføjelse af lagmaske GIMP-gråtonekopi af lag

Når jeg vælger indstillingen "Gråskala kopi af lag" og klikker på "Tilføj", oprettes en ny lagmaske, der simpelthen er en sort / hvid version af vores vigtigste billedlag. Du kan se dette ved at se på den nyligt oprettede lagmaske-miniaturebillede i panelet Lag (rød pil). Denne gråskala-kopimaskemaske skaber nogle interessante effekter på grund af det grundlæggende princip om, hvordan sort, hvid og grå fungerer på en lagmaske. Alle sorte dele af den sort / hvide billedlagmaske bliver nu gennemsigtige på vores billedlag, grå bliver halvgennemsigtige, og hvid forbliver fuldstændig uigennemsigtig.

Sort / hvid billedlagmaske i GIMP

Jeg kan også højreklikke på min lagmaske og gå til “Vis lagmaske” for at få et bedre kig på den gråskala kopimagemaske. Som du kan se på billedet ovenfor, er lagmasken simpelthen en sort / hvid version af vores originale billede.

Jeg rammer ctrl + z for at fortryde handlingen "Vis lagmaske".

Jeg højreklikker på lagmasken og går til “Slet lagmaske” for at gøre mig klar til den sidste mulighed.

Kanal

Initialiser lagmaske til kanal i GIMP

Den sidste lagmaskeindstilling er “Kanal”. For at denne mulighed skal fungere, skal du oprette en brugerdefineret kanal under fanen "Kanaler". Lige nu har jeg ikke en brugerdefineret kanal, så dropdown-boksen er tom.

Oprettelse af en brugerdefineret kanal under fanen GIMP-kanaler

Lad os sige, for eksempel mens jeg i fanen Kanaler (blå pil) klikker og trækker den røde kanal ind i det tilpassede kanalområde (klik og træk musen efter de røde pile på billedet ovenfor). Jeg har nu en duplikat rød kanal til min komposition.

Tilføj lagmaske ved hjælp af brugerdefineret kanal i GIMP-tutorial

Nu går jeg tilbage til panelet Lag, klikker på Zion-billedlaget og klikker på ikonet for at oprette en ny lagmaske (rød pil).

Hvis jeg klikker på initialiser lagmasken til "kanal", vil du se, at vores brugerdefinerede røde kanal nu er angivet her (Red Channel Copy - betegnet med den blå pil).

Rød kanal-lagmaske GIMP 2019

Jeg skal klikke på "Tilføj", og min Red Channel Copy-kanal er nu blevet tilføjet til mit lag som en lagmaske. Da kanaler er repræsenteret i gråskala, svarer effekten til indstillingen "Gråskala-kopi af lag", som du kan se i lagmaskens miniaturebillede (rød pil). Der er dog nogle små forskelle, da kun de røde farver og deres nuancer er repræsenteret her.

Jeg højreklikker og går til “Slet lagmaske” for at vende tilbage til mit originale billede.

Inverter afkrydsningsfeltet

GIMP White Layer Mask Invert Option

Under alle indstillingerne "Initialiser lagmaske til:" er et afkrydsningsfelt, der giver dig mulighed for at invertere nogen af ​​de effekter, der er oprettet af den valgte indstilling.

Hvis jeg f.eks. Har afkrydsningsfeltet markeret (vist i grønt på billedet ovenfor), og jeg klikker på "Hvid (fuld opacitet)" (rød pil), vises min lagmaske nu som sort - det modsatte eller inverter af hvidt.

Jeg rammer ctrl + z for at fortryde denne handling.

GIMP Mask to Selection Layer Mask Selection

Et andet eksempel er, hvis jeg højreklikker på laget Model i rød stol, og derefter går til “Mask to Selection” (rød pil). Dette vil igen producere et markeringsområde omkring lagmasken på dette lag.

Inverter Selection Layer Mask GIMP Tutorial

Derefter skal jeg klikke på Zion-laget og klikke på ikonet Tilføj lagmaske. Jeg vælger “Selection” og holder Inverter-boksen markeret.

Valg af lagmaske Inverteret GIMP 2 10 12

Når jeg klikker på "Tilføj", er alt uden for mit valgområde nu hvidt, og alt inden i markeringsområdet er sort (som du kan se i lagmaske-miniaturen - rød pil på billedet ovenfor). Dette er den modsatte effekt for den normale valgmulighed "Selection", som jeg demonstrerede tidligere i denne tutorial. Den øverste del af billedet er synlig, og den nederste del er gennemsigtig.

Jeg rammer ctrl + z for at fortryde denne handling, og vil nu skjule min model i rød stolelag.

Som du kan se, er der masser af effekter, du kan oprette ved hjælp af lagmasker. Jeg børstede kun overfladen på, hvad denne funktion kan udføre i GIMP, men jeg bruger den hele tiden, når jeg arbejder med kompositioner, der har flere billeder eller lag. Hvis du kan mestre lagmasker, er du virkelig på vej til at mestre GIMP.

Det er det til denne tutorial! Næste gang i denne GIMP Layers-serie viser jeg dig, hvordan du arbejder med Laggrupper. Hvis du kunne lide denne tutorial, kan du tjekke en af ​​mine GIMP Hjælpartikler or GIMP Video Tutorials, såvel som min GIMP Premium-kurser og -klasser.